Випуски журналу

Подробиці драматичної півфінальної історії за участю української каратистки, у якої "вкрали мрію"

Опубліковано: 2023-10-26 17:00:54

Тренер збірної України з карате Олександр Тонкошкур докладно розповів про ситуацію, що сталася під час півфінального поєдинку чемпіонату світу-2023 між Анжелікою Терлюгою та болгаркою Івет Горановою.

“Бали були зараховані у чесній боротьбі, але під час сутички, коли рефері сказав, що треба починати бій (десь у середині він дав бал і потім почав), не запустили час. Через 25 секунд рефері зупинив поєдинок, дав попередження, але коли дав команду розпочати бій, час не запустили. Це адміністративна помилка”.

“Коли закінчився бій, болгари вирішили подати протест, що під час ведення поєдинку не було запущено офіційного часу його проведення. Тобто вкрадено 25 секунд, і за цей час болгарська спортсменка могла щось зробити. На жаль, суддівська колегія задовольнила протест і повернула поєдинок не з початку, “по нулях”, а на тоді, коли зупинився час. Вважаю, що болгарська сторона, що програла, вчепилася за єдину можливість допомогти своїй спортсменці, та подала цей протест. Але його задовольнили”.

“Для нас це несподіванка, бо коли відбувається порушення процедури, не помічають вихід за лінію або кілька суддів додають оцінку, а її не відзначають спортсмену… Тобто порушення процедури – це одне, а якісь адміністративні моменти – інше. Але судді вирішили, що це дуже великий час – 25 секунд – і повернули його у бій”.

“Треба зрозуміти стан Терлюги: вона вже стрибає від радості через вихід у фінал, її всі вітають, вона дає інтерв’ю – і через 30 хвилин повертають цю спортсменку на татамі. Тобто вона не тільки має психологічний, а й гормональний стрес, тому що вона на радощах, а тут необхідно повертатися до концентрації… А болгарка розуміє: у неї є шанс… Тобто психологічна рівновага вже інша після цієї ситуації, не така, як під час основного поєдинку. 5:4 почала бігати кутами, вздовж лінії, виходити за неї, “бруднити” і ще наприкінці заробила один бал – 6:4, “вижила”.

“Тільки такий крик душі зараз. Це, можливо, завершення кар’єри Анжеліки на чемпіонатах світу. Наступний чемпіонат світу через два роки, і вона мала добре завершити ЧС-2023, поставити жирну крапку. Але, на жаль, ця ситуація їй не дала це зробити”.

“Наша федерація напише листа на президію Всесвітньої федерації карате: дати нам роз’яснення, чому, за якою статтею правил, так повелася суддівська колегія, чому вони у відповідь на цю адміністративну помилку вирішили задовольнити протест. Ось така ситуація”.

“Ми розуміємо, що на 99% нічого не можемо зробити, а лише вплинути на майбутні відносини між суддями та національними федераціями та спортсменами. Задовольняти протести треба за процедурою адміністративної помилки. Але погано ще те, що болгарка вийшла у фінал і за собою” потягла ” поєдинки за третє місце, і тому вже в перший вечір поєдинки пройшли, сформована пара, яка буде у фіналі, й пара, яка битиметься за бронзову нагороду, тому ми розуміємо, що нічого вже до неділі не зробимо” .

“У нас є два дні – четвер і п’ятниця – до “бронзових” фіналів у суботу. Тому зараз потрібний такий емоційний струс, відпочити від цього день-два. Добре, що ці два дні є – спробуємо Анжеліку таки включити, бо у неї за всю кар’єру ніякої медалі немає з чемпіонату світу, якщо доля дає такий шанс, вона повинна його використати, тому ми максимально підтримуємо, психологічно розмовлятимемо з нею. Тому, я думаю, що ми знайдемо такий ресурс, щоб додати і емоції, і покращити стан Анжеліки перед “бронзовим” фіналом”, – підсумував Тонкошкур.

Нагадаємо, вчора, 25 жовтня, Терлюга у жіночій категорії до 55 кг виграла півфінальну сутичку ЧС-2023 у Будапешті у Івет Горановій з Болгарії — 14:11.

Однак потім болгарська сторона подала протест через технічну несправність. Протест був задоволений. Судді повернули суперниць на татамі, “відмотавши” час на момент 1:17, коли Горанова вела у рахунку 5:4. Болгарці вдалося довести бій до підсумкової перемоги – 6:4.

Тепер на Терлюгу чекає “бронзовий” фінал 28 жовтня. Двоє співвітчизників Анжеліки також змагатимуться за бронзові нагороди у Будапешті – Андрій Заплитний (до 75 кг) та Валерій Чоботар (до 84 кг).

Чемпіонат світу-2023 у Будапешті стартував 24 жовтня. Фінальні поєдинки розпочнуться з 28 жовтня.







Flag Counter