Випуски журналу

МОК призупинив діяльність олімпійського комітету росії через включення до складу останнього “олімпійських рад” з окупованих територій України

Опубліковано: 2023-10-12 17:03:21

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) офіційно призупинив діяльність олімпійського комітету росії (окр) за порушення Олімпійської хартії.

Це рішення стало результатами розслідування, яке МОК оперативно здійснив внаслідок звернення від НОК України з проханням відреагувати на протиправні дії з боку російських “колег”.

Нагадаємо, 5 жовтня стало відомо, що олімпійський комітет росії включив до свого складу олімпійські ради так званих луганської та донецької “народних республік”, а також херсонську та запорізьку “олімпійські ради”. Зазначимо, що ще у 2016 році росіяни включили до своєї структури севастопольську та кримську “олімпійські ради”.

Як говорить нове рішення Виконкому МОК, прийняте окр в односторонньому порядку “рішення про включення до його складу регіональних спортивних організацій, які перебувають у віданні Національного олімпійського комітету (НОК) України (а саме Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької), є порушенням Олімпійської хартії, оскільки порушує територіальну цілісність НОК України, яку визнано Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) відповідно до Олімпійської хартії”.

Зважаючи на вищевикладене, Виконавчий комітет МОК ухвалив: негайно призупинити діяльність олімпійського комітету росії до подальшого повідомлення.

З цього випливає, що окр “більше не має права діяти як Національний олімпійський комітет, як це визначено Олімпійською хартією, і не може отримувати жодного фінансування від Олімпійського руху”.

При цьому МОК залишив за собою право:

  • приймати рішення про участь окремих російських спортсменів у нейтральному статусі в Олімпійських іграх-2024 та Зимових Олімпійських іграх-2026;
  • вживати будь-яких подальших рішень чи заходів залежно від розвитку ситуації.

Рано вранці 24 лютого росія здійснила ракетний обстріл та авіабомбардування більшості українських міст, а потім розпочала повномасштабне військове вторгнення. Війна рф проти України триває вже 596-й день.







Flag Counter